Over de stamtafel

Aldus luidt de lezing over het ontstaan van de Stamtafel Keurvorst Ravenstein.

Als gevolg van een brand in de Keurvorst in 1856 ging het grootste deel van het archief der Stamtafel in vlammen op. Bovenstaande en andere hierna genoemde feiten zijn derhalve slechts door overlevering bekend. Het moge duidelijk zijn dat aan de verder vermelde verhalen geen historische waarde gehecht moge worden.

Wat geschiedkundig wel onderbouwd is, is dat sinds eeuwen in verschillende kringen en gemeenschappen Stamtafels bestonden. Aan deze tafels zetten zich de notabelen, middenstand en vaklui om gemeenschappelijk, meest na de Hoogmis, de stand van zaken in politiek en gemeenschap te bespreken.

Na het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd het stil rond de Ravensteinse Stamtafel. Na eeuwen een duidelijke invloed te hebben uitgeoefend op het Ravensteinse werd in de vroege jaren zeventig van de twintigste eeuw het gemis duidelijk.

Op nieuwjaarsdag 1974 trok een jonge Hoogleraar, prof.mr. Martin-Jan van Mourik na afloop van het nieuwjaarsconcert met enkele kameraden richting Stadsherberg de Keurvorst om daar aan te schuiven bij een aantal heren op leeftijd, welke nog immer iedere zondag te samenkwamen als een echo van het eens zo roemruchte Stamtafel gezelschap. De heren prof.mr. Van Mourik, P. Vermeulen, J. Leo, A. v.d. Burgt en T. van Dinther gelden sinds deze datum als heroprichters der Stamtafel.

De Stamtafel heeft iedere zondag zitting vanaf 12.00 uur aan de centraal opgestelde Stamtafel in de gelagkamer van Stadsherberg de Keurvorst te Ravenstein. Op het midden van de Stamtafel prijkt het door Dhr. J. de Goey vervaardigde Pronkstuk. Deze bijeenkomsten vinden in lijn met de openbaarheid van bestuur plaats tijdens de gewone openingstijden van de Keurvorst om eenieder in staat te stellen de verrichtingen der Stamtafel te volgen.

De noodzaak en het nut van de Stamtafel mag zeker niet onderschat worden. Het moge algemeen bekend zijn dat er vele maatschappelijk belangrijke beslissingen zijn genomen aan de tafel. Tevens is menig functionaris uit de gelederen der Stamtafel voortgekomen. Men denke aan Raadsleden, Stadsprinsen en zelfs de verrijking der Katholieke gemeenschap met een door de Stamtafel geleverde en goedgekeurde Pastoor.

De huidige Stamtafel bestaat uit mensen van alle gelderen der Raensteinse bevolking. Hoewel nog immer de voorkeur wordt gegeven aan autochtoon Ravensteiners worden tegenwoordig, doch met enige terughoudendheid en reserve, ook import Ravensteiners aangenomen. Mits zij kunnen getuigen in het ebezit te zijn van een hoge mate van gemeenschapszin en Ravensteinse betrokkenheid. Tevens dient ieder Aangezetene van onberispelijk gedrag te zijn en te beschikken over een hoog normbesef. Zie voor meer details over de daadwerkelijke toetreding het onderdeel Inauguratie op de pagina Tradities.

Hoewel de term Normen en Waarden danig misbruikt is in de afgelopen jaren is de Stamtafel trots te beschikken over een niet mode gevoelig hoog normen en waarden besef. Buiten een tweetal notoire doch kuis levende vrijgezellen zijn de Aangezetenen gehuwde en minnende heren. Daar de Stamtafel van oorsprong een Katholieke Stamtafel is wordt ook verwacht dat de niet Katholieke heren het Katholieke geloof en de daarbij horende tradities toch zeker een warm hart toedragen.

Meer weten over onze geschiedenis? Neem dan contact met ons op of kom langs bij de Keurvorst en gebruik onze brievenbus. Die openen we iedere zondag.