Tradities

Op deze datum wordt de heer onder de nodige ceremonieel door de Hoge Commissaris der Uit- en Ingeleide begeleid naar de Pomp op het Marktplein tegenover Stadsherberg de Keurvorst. Alhier zet de aspirant Aangezetene zich, onafhankelijk van het weertype, op een door de Keurvorst ter beschikking gestelde stoel en dient daar onder het genot van een glas bier het verdere verloop af te wachten.

Zodra de Hoge Commissaris zich weder aan de Stamtafel gezeteld heeft begint onder voorzitterschap der President de vergadering. Een ieder Aangezetene krijgt de gelegenheid een vraag te formuleren welke de President aan de Aspirant Aangezetene zal stellen. Zodra een selectie uit deze vragen gemaakt is en mits niemand zich vooraf met zwaarwegende redenen tegen een mogelijk aangezetenschap heeft uitgesproken zal de Aspirant Aangezetene door de Hoge Commissaris der Uit- en Ingeleide, onder begeleiding van het lied “Daar wordt aan de deur geklopt”, worden ingeleid.

De Aspirant Aangezetene zetelt zich aan het eind van de Stamtafel en krijgt de kans alle vragen te beantwoorden en zich tegen allerlei aantijgingen te verdedigen.

De Aangezetenen zal daarna gevraagd worden of zij menen dat de Aspirant Aangezetene zich overtuigend genoeg gepresenteerd heeft en het Aangezetenschap verdient. Alleen na een unaniem goedkeuren zal de President voor het leven de Aspirant Aangezetene de handvervaardigde aardewerken pul met naam overhandigen en promoveren van Aspirant naar volwaardig Aangezetene der Stamtafel. Dit wordt begeleid onder gezang en gevolgd door een door de nieuwe Aangezetene uitgesproken dankwoord. Als goed Aangezetene zal de nieuwkomer dit uiteraard laten volgen door een door hem aangeboden rondje.

Wanneer een Aangezetene de gezegende leeftijd van negentig jaar bereikt wordt hij vrijgesteld van contributiebetaling.

Hoewel de gemiddelde Aangezetene op een dusdanig moment in zijn leven aan de Stamtafel zitting neemt dat men niet meer kan spreken van een jonge blom komt het een enkele keer voor dat men in het huwelijk treedt. Ter viering van dit heuglijke feit biedt de Stamtafel, ongeacht het seizoen en onder begeleiding van het lied “De herdertjes lagen bij nachte”, de kersverse echtelieden een kerstboom met verlichting aan. Dit wordt overigens tevens bij verschillende huwelijks jubilea herhaald.

Helaas ontvalt ook de Stamtafel periodiek een Aangezetene. In geval van zo een droeve gebeurtenis zorgt de Stamtafel natuurlijk voor een rouwkrans, een minimum van twee missen en zal de pul van de overleden Aangezetene aan diens weduwe worden aangeboden. De eerste volgende zitting der Stamtafel zal het gezelschap één minuut stilte in acht nemen. Ieder overleden Aangezetene wordt bijgeschreven op de lijst der overleden Aangezetenen welke prijkt aan de muur van de Keurvorst.

Aangezetenen mogen op eigen discretie gasten uitnodigen aan de stamtafel. Een gast kan in een enkel geval de gasten-pul worden aangeboden. In het geval van bijzondere gasten, men denke aan artiesten, politici, gewezen Ravensteiners en dergelijke, zal de gast worden verzocht in het Gastenboek te schrijven.

Ieder jaar wordt in het naburige Neerlangel het St. Jansfeest gevierd. Op deze zondag trekt het Stamtafel gezelschap bij hoge uitzondering niet naar de Keurvorst maar zal na het bijwonen van de (openlucht) mis te Neerlangel zich vermaken met het schieten op de vogel en het nuttigen van een pintje.

Gezien de Roomse achtergrond van de stamtafel en de gemiddelde leeftijd der Aangezetenen moge het niet verwonderlijk zijn dat ook een traditie als St. Maarten in ere wordt gehouden. Daar de heren niet meer een leeftijd hebben waar het maatschappelijk acceptabel wordt geacht langs de deuren te gaan wordt ieder jaar, de eerste zondag na 11 november, luid en uit volle borst het lied “Hoale Vuur” gezongen.